Woningtekort & stad

Door op 22 November 2021

Bouwen in de stad oplossing voor woningnood?

Om het tekort aan woningen op te lossen worden inmiddels alle registers opengetrokken. Een van de mogelijkheden is bouwen in de stad. Volgens Architectenbureau KAW is daar ruimte zat en kunnen er landelijk 200.000 extra woningen worden gerealiseerd. Leiden is er al druk mee bezig. Reële oplossing of druppel op de gloeiende plaat? Onze broker/owner Vincent de Vos geeft zijn kijk op binnenstedelijke herontwikkeling.  



'Ruimte zat in de stad'

De woningnood is groot, vooral omdat we nog zo'n 300.000 woningen missen om weer op peil te zijn. Daardoor rijzen de huizenprijzen de pan uit. Een logische oplossing is om gebieden buiten de steden aan te wijzen als bouwlocaties. Zo wordt er hard gewerkt aan de herontwikkeling van voormalig Marinevliegkamp Valkenburg, het toekomstige Valkenhorst. Daar verrijzen vanaf 2023 maar liefst 5.600 woningen, niet ver van Leiden vandaan. Maar het hoeft niet alleen buiten de stad te gebeuren. Architectenbureau KAW deed onderzoek naar binnenstedelijke herontwikkeling en kwam tot de conclusie dat er nog volop kansen zijn in de steden zelf. Uit het rapport 'Ruimte zat in de stad' bleek dat er landelijk zo'n 200.000 woningen in steden kunnen worden ontwikkeld.

Nieuwe kijk op ruimte

Voor de extra ruimte onderzocht KAW verouderde winkelcentra, de transformatie van naoorlogse zorglocaties en binnenstedelijke tankstations. Vooral mobiliteit speelt een rol. Het autogebruik zal de komende jaren aanzienlijk veranderen en het mobiliteitsbeleid zal aangepast worden om aan klimaatdoelstellingen te kunnen voldoen. Daardoor zullen tankstations plaatsmaken voor laadpalen waardoor plek ontstaat voor 88.000 nieuwe woningen.

Leidse projecten

Leiden is al een tijd bezig met herstructurering van gebieden en herbestemming van panden. De stad heeft te maken met veel leegstaande kantoren en een groot tekort aan (studenten)woningen. Voor ruim 25.000 m2 van de leegstaande kantoorpanden loopt een aanvraag voor herbestemming tot woonruimte. Voorbeelden van transformatieprojecten in Leiden zijn onder andere de Garenmarkt, Universiteitsgebouw Laboratorium voor Pathologie, het Gortercomplex, Toussaintkade, de Meelfabriek en het Kanaalpark.

Druppel op gloeiende plaat

Vincent: "Het is natuurlijk goed dat elke kans wordt benut om de woningnood te lenigen. Het is beslist een oplossing maar wel een dure. Want binnenstedelijk bouwen kost fors meer dan bouwen in het weiland. Het is goedkoper om een geheel nieuw huis te bouwen dan een oud huis te renoveren. Daarnaast is het ook moeilijker om bouwmateriaal aan te voeren en sommige gronden in de binnenstad zijn vervuild. Door de hoge kosten zal binnenstedelijk bouwen altijd een druppel op de gloeiende plaat van de woningnood zijn. Buiten de stad kan je echt kilometers maken."

Betere leefbaarheid

"Toch heeft het ook voordelen. Door meer woningen in de stad te ontwikkelen wordt de leefbaarheid van winkelstraten verbeterd omdat er dan ’s avonds ook nog wat gebeurt. Vaak zijn de woningen boven winkels niet heel groot en hebben ze geen buitenruimten, dus voor gezinnen is dit niet echt een oplossing. Daarnaast zijn de woningen in winkelstraten veelal van particuliere investeerders en niet van de woningbouw. Op dit vlak zullen de woningcorporaties weinig kunnen bijdragen."

Woningen in herontwikkelde panden bieden vaak een unieke uitstraling. Bent u op zoek naar een dergelijke woning? Onze makelaars helpen u graag met onze uitgebreide aankoopbemiddeling. Maak een afspraak voor een oriënterend gesprek en ontdek uw kansen op een droomwoning in Leiden.

Lees ook:

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het kopen of verkopen van uw woning in Leiden en omstreken? Neem contact op met onze broker/owner Vincent de Vos. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten.

Naar boven