Uw huis verkopen aan uw kind. Goed idee?
Deze krappe woningmarkt vraagt om creatieve oplossingen. Een daarvan zou kunnen zijn dat u uw huis verkoopt aan uw kind en kleiner gaat wonen. U slaat dan twee vliegen in één klap. Uw kind maakt eindelijk kans op een woning en u kunt wat met de prijs doen om het extra voordelig te maken. En van de overwaarde heeft u een leuke oude dag. Iedereen blij. Behalve de fiscus. Onze broker/owner Vincent de Vos legt uit hoe u toch uw kind kunt steunen bij de koop van een woning.
Zelfde verkoop
Vincent: “Het verkopen van een woning aan een kind lijkt een eenvoudige oplossing maar heeft in de praktijk nogal wat haken en ogen. Er is in ieder geval geen verschil met de verkoop aan andere kopers dus zal er een koopsom vastgesteld moeten worden. Ook verloopt de verkoop via de notaris, inclusief taxatie, koopcontract en aanverwante kosten. Tot zover geen verschil met een normale verkoop.”
Onder de prijs
Dan een fors lagere prijs, ver beneden de WOZ-waarde. Dat helpt uw kind aardig op weg. U kunt immers zelf bepalen wat u voor uw woning vraagt, toch? Vincent: “Helaas gaat die vlieger niet op. De Belastingdienst zal het verschil tussen de taxatiewaarde en de verkoopprijs aanmerken als schenking en er aanzienlijk schenkbelasting over heffen. Dat kan oplopen tot 20% over het verschil. Daarnaast wordt de overdrachtsbelasting berekend op basis van de taxatie, de hogere waarde. Niet over de waarde die u zelf aan uw huis heeft gegeven.”
Volledig schenken
“Wanneer u de schenkbelasting toch wilt trotseren en de woning volledig aan uw kind overdraagt, dan is er nog een fiscaal addertje onder het gras. Voor de huidige bewoning betaalt u vrijwel geen belasting en is de hypotheekrente aftrekbaar. Maar als het huis overgaat op uw kind komt de woning bij hem of haar in box 3, inkomen uit vermogen. De fiscus heft dan vermogensbelasting. Dat kan behoorlijk nadelig zijn.”
Jubelton uit overwaarde
Wat werkt dan wel? Vincent: “Grote kans dat u over uw huidige woning een behoorlijke overwaarde heeft. Die kunt u benutten om uw kind te helpen bij de aanschaf van zijn of haar woning. Enerzijds kan dat door uw woning te verkopen aan uw kind voor minder dan de WOZ-waarde. De Belastingdienst hanteert dan een vrijstelling van € 106.671,- bij kinderen jonger dan 40 jaar, de zogenaamde jubelton. Of u haalt de jubelton uit de overwaarde van uw woning en geeft het aan uw kind op voorwaarde dat het besteed wordt aan de koop van een huis. Een andere manier om uw overwaarde te benutten is de zogenaamde familiehypotheek of ouder-kind-hypotheek. Dan kunt u de overwaarde gebruiken om een extra bedrag te lenen en dit dan door te lenen aan uw kind. Dit bedrag kan dan gebruikt worden voor de aankoop van een woning. Het grote voordeel is dat er in dit geval hypotheekrenteaftrek toegepast kan worden op de lening.”
Wilt u uw kinderen helpen bij het kopen van een huis in Leiden en omstreken? Maak een afspraak met een van onze makelaars. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over de mogelijkheden om de overwaarde van uw woning te benutten in het voordeel van uw kinderen.
Lees ook:
Maak een afspraak
Wilt u meer weten over het kopen of verkopen van uw woning in Leiden en omstreken? Neem contact op met onze broker/owner Vincent de Vos. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten.