Doorstroming woningmarkt
Samenwonen voor senioren: hokken of knarren?
Een van de oplossingen om de woningmarkt in beweging te krijgen is de doorstroming van alleenstaande ouderen te bevorderen. Velen wonen nog in een eengezinswoning waar op dit moment juist een groot tekort aan is. Maar, makkelijker gezegd dan gedaan. Want veel alternatieven zijn er niet. Onze broker/owner Vincent de Vos ziet een oplossing voor deze patstelling in de woningmarkt.
Ruimte beter benutten
Volgens onderzoek van economen Piet Eichholtz, Line Kattenberg en Nils Kok van de Universiteit Maastricht staan we dit jaar voor een tekort van 415.000 woningen. Dat is ongeveer 5% van de Nederlandse huishoudens. Wanneer je de bestaande ruimte beter benut door huishoudens samen te voegen, is het hele woningtekort opgelost. Dat geldt vooral voor alleenstaande ouderen die vaak nog wonen in een eengezinswoning.
Samenwonen stimuleren
Nederland telt een miljoen alleenstaande AOW’ers. Als de overheid voor hen samenwonen aantrekkelijker maakt, kan dat tot een groter aanbod aan woningen leiden. Op het moment is dat niet het geval. Wanneer ouderen gaan samenwonen dan gaat bij elk de AOW met 32% omlaag. Samenwonen kan dan duurder uitpakken dan het bewonen van twee huizen. Behouden ze hun volledige AOW dan is de keuze snel gemaakt en de doorstroom op de woningmarkt in beweging gebracht.
Geen alternatief
Vincent: “Scheefwonende ouderen vormen op dit moment absoluut een probleem. Je ziet hele woonwijken die in de jaren ‘60 - ‘70 zijn gebouwd voor jonge gezinnen en waar ouders in zijn blijven wonen. Niet alleen omdat ze aan de woning gehecht zijn maar ook omdat er geen alternatief is. Voor ouderen die wel willen verhuizen zijn geen kleine, gelijkvloerse woningen met een tuintje waar onder senioren nu veel behoefte aan is.”
“Knarrenhofjes” populair
“Samenwonen stimuleren is zeker een oplossing om tijdelijke woningnood te verlichten. Maar heel veel verwacht ik er niet van. Je kunt wel financiële prikkels geven maar je kunt mensen niet dwingen om samen te wonen. Op latere leeftijd is het een hele stap om zo’n nieuw avontuur aan te gaan. Van doelgroepgericht bouwen verwacht ik daarom meer. En dan vooral kleine woningen waarin ouderen zelfstandig kunnen wonen met enige sociale controle. Zo winnen de zogenaamde ‘knarrenhofjes” steeds meer aan populariteit. Dat zijn kleine woningen, grenzend aan een gemeenschappelijke tuin zoals de hofjes die we in het centrum van Leiden kennen. Zelfredzaamheid en elkaar helpen om samen oud te worden, zijn de belangrijkste doelen in deze woonvorm."
Voor elkaar zorgen
“In Zwolle zijn ze het verst met de ontwikkeling van knarrenhofjes waarin buren met elkaar zorgen voor het onderhoud van het hofje en toezicht op elkaar houden. Naar verwachting zullen in Leiden ook dergelijke initiatieven ontstaan. Waarom ook niet, vroeger was het de gewoonste zaak van de wereld om je oude dag te slijten in een hofje. En nog gezellig ook.”
Toekomstbestendige woningen voor ouderen zijn schaars in Leiden en omgeving. Wilt u toch in aanmerking komen voor een woning waarin u zelfstandig kunt blijven wonen? Onze makelaars helpen u graag bij het vinden daarvan. Maak een afspraak. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze aankoopbemiddeling.
Lees ook:
Maak een afspraak
Wilt u meer weten over het kopen of verkopen van uw woning in Leiden en omstreken? Neem contact op met onze broker/owner Vincent de Vos. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten.