Doelgroepgericht bouwen sleutel tot nieuwe woningmarkt

Door op 3 September 2024

De woningmarkt in Nederland, en met name in steden als Leiden, zit muurvast. Het vinden van een geschikte woning is voor velen een uitdaging geworden. Maar er is hoop. Volgens onze kantooreigenaar en makelaar Vincent de Vos, ligt de oplossing in het creatiever omgaan met bestaande woonruimte en doelgroepgericht bouwen, vooral voor alleenstaanden.

De veranderende demografie van Nederland speelt een cruciale rol in deze problematiek. Al jaren zien we dalende geboortecijfers, met 2023 als absoluut dieptepunt. Dit komt deels door ongewenste kinderloosheid door uitstel, maar ook door bewuste keuzes voor een leven zonder kinderen. Het resultaat is een drastische verschuiving in de samenstelling van huishoudens. Momenteel bestaat 40% van de woningmarkt uit alleenstaanden, en de verwachting is dat dit binnen tien jaar zal stijgen naar 70%.

Krimpwijken met rijtjeshuizen

Vincent: “De huidige woningmarkt is niet ingericht op deze nieuwe realiteit. In heel Nederland ligt de focus nog steeds op het bouwen van eengezinswoningen. Sinds de babyboom na de Tweede Wereldoorlog zijn er talloze nieuwbouwwijken uit de grond gestampt om aan de toenmalige woonwensen te voldoen. In Leiden zijn de Merenwijk, de Hoge Mors en Leiden Zuid-West daarvan goede voorbeelden. Maar tijden veranderen, en het traditionele huisje-boompje-beestje is niet langer meer de norm. In sommige regio's, vooral buiten de Randstad, zorgen rijtjeshuizen nu al voor krimpwijken omdat er simpelweg geen vraag meer naar is.”

Kleine appartementen nodig

“Vooral nieuwkomers op de woningmarkt hebben andere prioriteiten. Ze zoeken een eigen basis die betaalbaar is en bij voorkeur dicht bij het centrum ligt. De grootte van de woning is daarbij van ondergeschikt belang. Daarbij komt dat door krimp op het platteland jongeren massaal naar stedelijke omgevingen trekken, op zoek naar kleine appartementen van ongeveer 50mᒾ met een woonkamer, slaapkamer, keukentje en badkamer. Meer hebben ze niet nodig en voor meer hebben ze vaak ook geen geld. Het aanbod van dergelijke woningen is echter schrikbarend laag. Een snelle zoektocht op Funda levert slechts een handvol resultaten op."

Scheefgroei op de woningmarkt

"Van de huurmarkt hoeven we ook niet veel te verwachten gezien de actuele situatie met de nieuwe Wet betaalbare huur. Voor beleggers is het nu alleen nog maar interessant om grote appartementen te bouwen omdat kleinere appartementen in de middenhuur vallen. Voor verhuurders zijn de huurinkomsten daarvoor te laag. Je ziet hier dus een flinke scheefgroei op de woningmarkt. Die kan opgelost worden met doelgroepgericht bouwen, in dit geval voor alleenstaanden.”

Nieuwe woonwensen

“Het inspelen op deze nieuwe woonwensen blijft een uitdaging. De omslag van gezinnen naar eenpersoonshuishoudens was niet voorzien, en de woningmarkt heeft moeite om zich aan te passen. Dit probleem is ook zichtbaar in de sociale woningbouw, waar jongeren vaak bijna tien jaar moeten wachten voordat ze in aanmerking komen voor een woning. En dan krijgen ze in één keer een hele gezinswoning. Daarin moet een tussenstap mogelijk zijn.”

Ruimte creatief benutten

Naast meer bouwen voor alleenstaanden kunnen we ook creatiever omgaan met de beschikbare ruimte. Vincent onderscheidt 4 mogelijkheden om meer woonruimte te creëren:

  • Het splitsen van grotere woningen in kleinere eenheden
  • Het stimuleren van woningdeling en roommate-constructies
  • Het creëren van woonruimte boven winkels
  • Het omzetten van bedrijfsruimte naar woonbestemming

Vincent: "Doelgroepgericht bouwen, met een focus op alleenstaanden en kleinere woonruimtes, is de sleutel tot het vlottrekken van de vastgelopen woningmarkt. Door in te spelen op de veranderende demografische trends en woonwensen kunnen we een dynamische en inclusieve woningmarkt creëren die klaar is voor de toekomst."

Bent u benieuwd naar uw kansen op de Leidse woningmarkt? Maak een afspraak met een van onze makelaars. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over uw mogelijkheden en onze makelaarsdiensten.

Lees ook:
Leidse woningmarkt piekt in het eerste kwartaal van 2024
Woningmarktcijfers Leiden Q1 2024
Woningzoekers Service, vergroot de kans op uw droomwoning
Huis kopen in 7 stappen
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het kopen of verkopen van uw woning in Leiden en omstreken? Neem contact op met onze broker/owner Vincent de Vos. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten. Bel of e-mail naar:
071-516 23 75
vincentdevos@remax.nl

Naar boven