Bespaartip: betaal minder hypotheekrente door lagere risico-opslag
Heeft u al aardig wat afgelost op uw hypotheek of is de waarde van uw woning gestegen? Dan kan het handig zijn om de risico-opslag eens onder de loep te nemen. Daar kunt u zomaar duizenden euro’s op besparen in de loop der jaren. Makelaar Vincent de Vos legt uit hoe u met een belletje naar de bank uw maandlasten kunt verlagen.
Wat is een risico-opslag?
Vincent: “De hypotheekrente wordt onder andere bepaald door zogenaamde risicoklassen waarin de bank je indeelt. Zodra je meer aflost of je huis meer waard wordt daal je in die risicoklassen en zou je rente ook lager moeten uitpakken. Als nieuwkomer op de woningmarkt zit je meestal op 100% en betaal je de volle mep. Na enkele jaren van aflossingen en waardestijgingen ga je door de grens van 90 of 80% en kan een deel van de opslag vervallen.”
Verhouding hypotheek - woningwaarde
“Het vervallen van de risico-oplagen gaat meestal niet vanzelf. Er zijn banken zoals de Rabobank die het automatisch doorvoeren maar bij de meeste hypotheekverstrekkers moet je er zelf achteraan. Eerst zal je moeten weten of je ervoor in aanmerking komt. Daarvoor kijk je naar de hypotheek - woningwaarde. Is het bedrag van de hypotheek lager dan de waarde van de woning, dan is het risico voor de bank kleiner en kunt u een verlaging van de risico-opslag aanvragen. Sommige banken vragen om een taxatie, deze kosten zijn aftrekbaar. Andere vragen om de WOZ waarde. Als je net boven de grens van een bepaalde opslag zit dan kun je ook extra aflossen om alsnog voor verlaging in aanmerking te komen.”
Rekenvoorbeeld
Stel u heeft uw woning gekocht met een hypotheek van 350.000,-. U heeft 50.000,- afgelost en nu bedraagt de schuld nog maar 300.000,-. De waarde van de woning is ondertussen gestegen tot 375.000,-. De verhouding is dan 300.000,- / 375.000,- = 80% dus 20% minder risico voor de bank. Hierdoor kan het zijn dat u minder opslag betaalt.
Wat levert het op?
“Het verlagen van de risico-opslag kan al snel honderden euro's per jaar schelen. Wanneer de opslag bijvoorbeeld 0,4% bedraagt en je hebt een hypotheek van 300.000 dan kan het schrappen van de risico-opslag op jaarbasis 1200 euro bruto aan besparing opleveren. Het enige dat je ervoor hoeft te doen is contact opnemen met de hypotheekverstrekker. Zij regelen dan dat de risico-opslag wordt verlaagt. Dat geldt overigens niet voor alle hypotheekvormen waaronder NHG hypotheken. Voor sommige hypotheken zoals spaar- of beleggingshypotheken kan de verlaging van de risico-opslag zelfs negatief uitpakken. Laat je dus goed informeren door je hypotheekadviseur.”
Meer weten?
Neem contact op met onze makelaar Vincent de Vos voor meer informatie over besparen op uw hypotheek. Bel 071-516 23 75 of e-mail naar vincentdevos@remax.nl